Svensk trupp på stort internationellt läger med Cooperating nations och FIS
Sju svenska hoppare deltog på Cooperating nations i Slovenien där träning varvades med olika evenemang med fokus på glädje, samarbete och kunskap. Under lägret, som var ett samarbete mellan nätverket Cooperating nations och FIS development, samlade hopparna på sig massor av erfarenheter och fick träffa både nya och gamla vänner.
En som var med på lägret för första gången var Oliver Jidell från Sollentuna som använde lägret till fullo för att utvecklas i hoppbacken och lära känna hoppare från olika länder.
– Lägret var jätteroligt. Det bästa med lägret var att få hoppa och gemenskapen. Det bästa är också att man får träffa andra jämnåriga backhoppare från andra länder eftersom sporten inte är så stor här i Sverige, berättar Oliver.
Cooperating nations
Hösten 2020 initierade amerikanen Rex Bell ett informellt nätverk för nationer med stora utmaningar. Nätverket träffas en gång i månaden och arbetar med olika projekt och strategier. För ett år sedan beskrevs nätverket på Internationella skid- och snowboardförbundets (FIS) webbplats på följande sätt:
”Det huvudsakliga målet med detta nätverk är att utöka stödet till nationer som står inför betydande utmaningar och att främja tillväxt och utveckling av nordisk kombination och backhoppning genom samarbete.”
Ett av de första besluten som togs i början av nätverkets existens var att det skulle genomföras ett läger i Planica, Slovenien, för alla. Redan det första lägret sommaren 2021 blev en succé sedan dess har det vinnande konceptet fortsatt. Förra året meddelade FIS utvecklingschef för backhoppning, Berni Schödler, att FIS gärna ville samarbeta och till årets läger utvecklades samarbetet.
Sveriges Marit Stub Nybelius var koordintaor för Cooperating nations och planeringsarbetet har pågått i ett halvår. Många var nyfikna på årets läger och sammanlagt slöt 14 nationer och 140 deltagare upp.
Träning och gemenskap i fokus
Lägret bestod av åtta dagar med hoppning, barmarksträning, bad och fullt program på kvällarna. Många olika gäster kom och var med på plats eller online som till exempel backhoppningsstjärnorna Ziga Jelar, Spela Rogelj, Sebastian Östvold och vår egen Frida Westman och många fler. Även den norska stjärnan i nordisk kombination, Ida-Marie Hagen, gav råd till lägerdeltagarna. En av kvällarna var temat media och då intervjuades välkända TV-kommentatorer och journalister som berättade hur de gärna samarbetar med utövarna och gav dem olika råd.
– Lägret har aldrig varit så stort och det är otroligt roligt och har sina utmaningar, förklarar Marit Stub Nybelius och fortsätter:
– Det är en ynnest att få se glädjen hos hopparna och hur de utvecklas och umgås med varandra.
Sverige var en del av lägret på olika sätt, bland annat genom Linda Fries Åman som, för andra året i rad, var utsedd till motoriktränare.
– Cooperating nations lägret betyder enormt mycket för oss både på individnivå och som grupp. Vi träffas, diskuterar, lyssnar på viktiga föreläsningar och vi har förmånen att arbeta över landsgränser och lära av varandra. Ungdomarna får möjlighet att skapa nya kontakter och förstå att de måste hjälpa, samarbeta och stötta varandra då de har liknande utmaningar i de olika länderna, där brist på backar är den viktigaste. Inackorderingen är otroligt bra med rum för möten, måltider, stora utrymmen ute för ungdomarna att träna, mötas och spela fotboll på, berättar Linda.
Efter att lyckat läger i Solvenien återvänder de svenska hopparna med många nya erfarenheter, nya vänner och massor av motivation. Nu väntar utvärdering innan planeringen för nästa års läger tar vid.
2024-07-25
2024-07-25
Clara Sjölund, SSF