Hoppa till sidans innehåll

Barn & Ungsdomstävlingar

26 SEP 2019 08:33
SSF Längd har nya rekommendationer när det gäller barn & ungdomstävlingar
  • Uppdaterad: 26 SEP 2019 08:33

Rekommendationer för barn och ungdomstävlingar

Svenska Skidförbundet önskar en större variation i distanser på våra distriktstävlingar för barn och ungdom. Genom ett varierat utbud av såväl distanser som tävlingsformer tror vi att fler barn och ungdomar kan hitta något som tilltalar dem och vi kan få fler som fortsätter längre, samt fler som testar en tävling för första gången.  Dessutom kan klivet upp i en högre åldersklass kännas mer hanterbart om distanserna varierar över en säsong.
Här kommer rekommendationer och önskemål på hur vi önskar att utbudet av barn – och ungdomstävlingar ska se ut i våra distrikt. Detta är inga regelförändringar, utan en önskan om variation.

 

Förslag på distanser

Ålder                                    Önskad variation

-8 år                                      600 – 1000 meter
9-10 år                                  800 –  2000 meter
11-12 år                                1000 - 3000 meter
13-14 år                                1500 – 4000 meter
15-16 år                                2500 – 7500 meter

Att tänka på i distrikten

Vi önskar en variation i distanser för respektive ålder - någon tävling i distriktet har den kortaste, någon den längsta osv.
Välj gärna ett antal tävlingar på 3-4 km för 13-14 åringar och ett antal tävlingar på 7,5 km för 16-åringar, så slipper klivet till nästa år bli allt för stort.

Självklart hejar vi på alla barn och ungdomar på en tävling!

 

Öppna klasser Längdåkning

 

Svenska Skidförbundet vill verka för att alla, oavsett ålder, kön, bakgrund ska få känna glädje av skidåkning. Det finns många som gärna vill åka ett lopp men inte  i en tävlingsklass. Någon vill åka tillsammans med syskon, föräldrar, kompisar o s v
För att ge möjlighet för fler att åka ett lopp utifrån sina egna förutsättningar och önskemål, införde Svenska Skidförbundet inför säsongen 2015/2016 en regel med definitionen ”Öppna Klasser”.

 

Öppna klasser gör det möjligt för arrangörer av sanktionerade tävlingar att bjuda in personer som inte är vana skidåkare till att prova längdskidåkning under tävlingsliknande former. Dessutom kan personer i olika åldrar åka tillsammans eftersom tävlingarna inte har några ålderskategorier. Man väljer själv vilken sträcka man vill åka, samt om man vill åka med eller utan tidtagning.

Syftet med öppna klasser är helt enkelt att ge fler människor möjligheten att prova på längdskidåkning.

SSF regler längd 130.1.4
Vid alla sanktionerade tävlingar kan arrangören bjuda in deltagare till Öppen klass. 
Öppen klass finns i tre olika längder: Öppen 1 (upp till 2 km), Öppen 2 (2–5 km) och Öppen 3 (5–10 km). Klasserna är motionsklasser och är öppna för alla åkare från 9 år och äldre (flickor, pojkar, kvinnor och män) som vill prova att åka skidor under tävlingslika former. Åkare yngre än 9 år skall åka i nybörjarklass. Sanktion för öppen klass söks i samband med ordinarie tävlingsansökan i SSF TA. Tidtagning kan genomföras i dessa klasser. Genomförs tidtagning skall resultatlistan publiceras i bokstavsordning efter avslutat lopp. Genomförs ingen tidtagning skall deltagarlista i bokstavsordning publiceras efter avslutat lopp. Eventuella priser i öppen klass skall lottas ut.

Skribent: Christer Hermansson
E-post: Adressen Gömd
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff Skidor vill
idrottslyftet_316x103
FIS_316x103
 

Postadress:
Göteborgs Skidförbund
Christer Hermansson, Helge Härnemans Väg 29
415 24 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0767995458
E-post: This is a mailto link

Se all info